ПРЕВОДИ

 

 

ВИДОВЕ ПРЕВОДИ

 

За успешното осъществяване на превода и определяне на срока и цената е важно да сте наясно с вида на превода, от който се нуждаете. 

 

ЛЕГАЛИЗИРАН ПРЕВОД 

Преводът ще бъде извършен от заклет преводач,  заверен от институциите, поставен на фирмена бланка заедно с фирмения печат на агенция "Синтаксив".  Консултирайте се с институцията, която изисква документа, дали е необходима легализация на превода. Ако такава е необходима, изберете услугата легализиран превод.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

ЛИЦЕНЗИРАН ПРЕВОД

Преводът ще бъде извършен от заклет преводач и поставен на фирмена бланка заедно с фирмения печат на агенция "Синтаксив". Този вид превод се нарича лицензиран и не подлежи на заверки от различните институции.  Консултирайте се с институцията, която изисква документа, дали е необходима легализация на превода. Ако такава не е необходима, изберете услугата лицензиран превод.   

                                                                                                           

ОБИКНОВЕН ПРЕВОД

Този вид превод не подлежи на заверка и легализация, не се монтира на фирмена бланка, не се подписва от заклет преводач и няма печат на агенцията. Съответно е единствено за лично ползване на клиента, а не за да послужи пред разлини официални институции.                                   

Моля свържете се с нас на + 359 877 44 84 02 / +359 88 97 38 670, за да се информирате от кой вид превод се нуждаете. Запитване можете да направите и чрез интерактивния ни сайт в графа "Контакти".                                                                                          

                                               


ПРЕВОД И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ЧУЖБИНА 
 

Легализация представляват формалните процедури, чрез които дипломатическите и консулски служители на държавата, на чиято територия трябва да се представи документа, удостоверяват истинността на подписа, качеството в което е действало лицето, подписало документа или при необходимост, автентичността на печата или марката върху документа. Компетентните органи да поставят  Апостил върху българските публични актове са: Министерство на правосъдието (МП), Министерство на външните работи (МВнР),  Национален център за информация и документация  (НАЦИД), както и Областната администрация. Що се отнася до заверката на подписа на заклетия преводач при превода от български на чужд език, единствено  МВнР е компетентно да удостовери автентичността на подписа. В множество ситуации за различните документи се налага издаването на дубликат с правоъгълен печат от различните администрации и институции, както и снабдяването с нотариално заверено копие на документа.                                                                                

 

Когато се нуждаете от превод на документ, за да Ви послужи в чужбина е много важно да се консултирате с институцията/юридическото лице, която изисква документа дали се налага да го легализирате в България. С оглед на легализацията трябва да се вземе под внимание  Хагската конвенция за премахване изискването за легализация на чуждестранни публични актове от 5 октомври 1961 г., с което де факто отпада изискването за заверка от дипломатическите представителства на страните, за които документът е предназначен да произведе действие. Тази конвенция е в сила за нашата страна от 30 април 2001 г. и на практика затвърждава унифицирания способ, Апостил, за оформяне на определена категория  документи – публични актове – изготвени в една от страните, подписали конвенцията, и предназначени за ползване в друга от тези страни. Държавите, които са се присъединили към нея са:  Австрия, Австралия, Азербайджан, Албания, Андора, Антигуа и Барбуда, Аржентина, Армения, Барбадос, Бахами, Беларус, Белгия, Белиз, Босна и Херцеговина, Ботсвана, Бруней, България, Вануату, Великобритания, Венесуела, Германия, Гренада, Грузия, Гърция, Дания, Доминика, Доминиканска република, Еквадор, Естония,Израел, Индия, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Кабо Верде, Казахстан, Кипър, Специалните административни райони Хонг Конг и Макао (Китай), Колумбия, Корея, Латвия, Лесото, Либерия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Мавриций, Македония, Малави, Малта, Маршалови острови, Мексико, Молдова, Монако, Монголия, Намибия, Нию, Нова зеландия, Норвегия, Островите Кук, Панама, Полша, Португалия, Румъния, Руска федерация, Салвадор, Самоа, Сан Марино, Сао Томе и Принсипи, Свазиленд, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт кидс и Невис, Сейнт Лусия, Сайшели, Словакия, Словения, Суринам, Съединени американски щати, Сърбия, Тонга, Тринидад и Тобаго, Турция, Украйна, Унгария, Фиджи, Финландия, Франция,  Холандия, Хондурас, Хърватия, Чешка република, Черна гора, Швейцария, Швеция, Южна Африка и Япония.                                                                     

От легализация с Апостил ОБАЧЕ са освободени документите от и за държави, с които България е сключила двустранни спогодби за правна помощ. Държавите, с които България е сключила договор са: Австрия, Азербейджан, Албания, Алжир, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Виетнам, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Йемен, Кипър,Китай, КНДР, Куба, Кувейт, Либия, Ливан, Северна Македония, Монголия, Полша, Румъния, Руска федерация, Сирия, Словакия, Словения, Сърбия, Узбекистан, Украйна, Унгария, Франция, Хърватия, Черна гора и Чехия. Следователно, ако се нуждаете от превод на документ за една от гореспоменатите държави е нужно да се направи единствено заверка на подписа на заклетия преводач в Консулски отдел на Министерство на външните работи. Практиката обаче показва, че често, въпреки наличието на спогодба за правна помощ, чуждестранните институции изискват наличието на Апостил заради Хагската конвенция.                                                                                                 

 

ПРЕВОД И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ДОКУМЕНТИ В БЪЛГАРИЯ

 

Когато Ви се налага да ползвате документ на чужд език в България, той трябва първо да бъде преведен от заклет преводач. След това подписът на преводача трябва да бъде заверен от нотариус.                                                            

                                                                                                       


            ПРЕВОД И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ДОКУМЕНТИ


Лични документи


ЛИЧНА КАРТА и ПАСПОРТ                                                                                                                                

Направете копие на документа за самоличност и го донесете в нашия офис, като няма нужда дубликатът да бъде нотариално заверен. В избрания от Вас срок и след заплащане на съответната такса, ще изготвим лицензиран провод на документа.      

                                                                                                           

СВИДЕТЕЛСТВО ЗА СЪДИМОСТ                                                                                              

Снабдете се с оригинал, притежаващ дата, изходящ номер и подпис на съдия/секретар от съответния Районен съд и го донесете в нашия офис, за да се преведе от заклет преводач. След това наш представител ще входира за Апостил свидетелството за съдимост в МП. Срокът за поставяне на Апостил е 4 работни дни. По време на този период заклет преводач ще извърши превода. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.                                                                   

                                                                                                                                                                                                                 

КРЪЩЕЛНО СВИДЕТЕЛСТВО                                                                                                                                     

Снабдете се с дубликат на кръщелното свидетелство, като трябва да го заверите в Светата Митрополия в съответната област. За град София това е Софийската Митрополия. Уверете се, че издаденият документ притежава подпис и мокър печат за чужбина. Заверете дубликата в Светия Синод, като имате предвид, че процедурата отнема 1 работен ден и срещу нея дължите съответна такса. Донесете копието в нашия офис, за да се преведе от заклет преводач. След това преводът ще бъде входиран от наш представител в Консулски отдел на МВнР за заверка на подписа на преводача. Срокът зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.    

                                                                                                                                                                             

СМЪРТЕН АКТ                                                                                                                                      

Снабдете се с дубликат на документа, като се уверите, че притежава правоъгълен печат от общината, която е издала оригинала. Донесете копието в нашия офис, за да се преведе от заклет преводач. След това преводът ще бъде входиран от наш представител за поставяне на Апостил в Областната администрация, като срокът за извършване на услугата е 3 работни дни. След това се заверява подписът на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.         

                                                                                                                                                                                                                      

РЕШЕНИЕ ЗА РАЗВОД                                                                                                                                   

Снабдете се с оригинал или препис с дата, мокър печат и подпис на съдия/секретар заедно с неговото име и фамилия от съответния Районен съд и го донесете в нашия офис, за да се преведе от заклет преводач. След това наш представител ще входира за Апостил решението в МП. Срокът за поставяне на Апостил е 4 работни дни. По време на този период заклет преводач ще извърши превода. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.                                                                                                                                                                         


 

Удостоверения


 

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ЦЪРКОВЕН БРАК                                                                                                                                    

Снабдете се с дубликат на удостоверението, като трябва да го заверите в Светата Митрополия в съответната област. За град София това е Софийската Митрополия. Уверете се, че издаденият документ притежава подпис и мокър печат за чужбина. Заверете дубликата в Светия Синод, като имате предвид, че процедурата отнема 1 работен ден и срещу нея дължите съответна такса. Донесете копието в нашия офис, за да се преведе от заклет преводач. След това преводът ще бъде входиран от наш представител в Консулски отдел на МВнР за заверка на подписа на преводача. Срокът зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.     

                                                                                                                                                                                                     

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РАЖДАНЕ и ЗА ГРАЖДАНСКИ БРАК                                                                                                                                                                                                         Снабдете се с дубликат на удостоверението, притежаващ правоъгълен печат за чужбина. Уверете се, че разполагате с имената на латиница по лична карта на лицето, за което е издадено удостоверението. Донесете копието в нашия офис, за да се преведе от заклет преводач. След това преводът ще бъде входиран от наш представител за поставяне на Апостил в Областната администрация, като срокът за извършване на услугата е 3 работни дни. След това се заверява подписът на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА НАСЛЕДНИЦИ, ЗА СЕМЕЙНО ПОЛОЖЕНИЕ, ЗА ПОСТОЯНЕН АДРЕС, ЗА РОДСТВЕНИ ВРЪЗКИ и ЗА ИДЕНТИЧНОСТ НА ИМЕНАТА                                                           

Снабдете се с оригинал на удостоверението за семейно положение, притежаващ правоъгълен печат за чужбина. Донесете копието в нашия офис, за да се преведе от заклет преводач. След това преводът ще бъде входиран от наш представител за поставяне на Апостил в Областната администрация, като срокът за извършване на услугата е 3 работни дни. След това се заверява подписът на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Медицински 

документи


 

ЕПИКРИЗА, МЕДИЦИНСКО СВИДЕТЕЛСТВО, МЕДИЦИНСКА БЕЛЕЖКА, РЕШЕНИЕ НА ТЕЛК, ИМУНИЗАЦИОНЕН ПАСПОРТ                               Необходим е нотариално заверен препис на документа. Преводаческа агенция "Синтаксив" може да Ви съдейства за изваждането на нотариално заверено копие при нотариус. Докато документът се превежда от заклет преводач наш представител ще направи нотариално заверено копие, като след това ще го входира за Апостил документа в МП. Срокът за поставяне на Апостил е 4 работни дни. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.                                                                                                                                            

                               

РЕЗУЛТАТ ОТ PCR ТЕСТ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Направете справка за изискванията в страната, в която отивате. След това направете своя тест в часовите рамки, които отговарят на предписанията. В графа "Контакти" прикачете резултата от теста и направете онлайн заявка за лицензиран превод.      

                                                          

Образователни

 документи

  

ДИПЛОМИ ЗА ОСНОВНО, СРЕДНО и ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ, ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ         

Необходим е нотариално заверен препис на документа. Преводаческа агенция "Синтаксив" може да Ви съдейства за изваждането на нотариално заверено копие при нотариус. След това наш представител ще входира за Апостил нотариално завереното копие на дипломата в НАЦИД заедно с оригинала за справка. Срокът за поставяне на Апостил зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 3 работни дни. След като излезе от НАЦИД документът се превежда от заклет преводач. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от  вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни. 

                                                                                                                                

АКАДЕМИЧНА СПРАВКА                                                                                                                              

Необходим е оригинал или нотариално заверен препис на документа. Преводаческа агенция "Синтаксив" може да Ви съдейства за изваждането на нотариално заверено копие при нотариус. Уверете се, че документът съдържа изходящ номер, дата, както и информация пред кого да послужи. Не трябва да има съкращения и поправки, като е нужно да има описание на системата за оценяване в България, посочвайки най-ниската и най-високата възможна оценка. Трябва да се приложи и ксерокопие на дипломата за предходното завършено образование било то основно, средно или висше. След това наш представител ще входира за Апостил оригинала или нотариално завереното копие в НАЦИД. Срокът за поставяне на Апостил зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 3 работни дни. След като излезе от НАЦИД документът се превежда от заклет преводач. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от  вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.        

                                                                                                                                                                                                                                                                  

УВЕРЕНИЕ ЗА СТУДЕНТ        

Необходим е оригинал, като е важно да се уверите, че документът съдържа дата, изходящ номер, подпис и печат на ВУЗ-а издател. След това наш представител ще входира за Апостил уверението в НАЦИД заедно с оригинала за справка. Срокът за поставяне на Апостил зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 3 работни дни. След като излезе от НАЦИД документът се превежда от заклет преводач. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от  вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.                                                                                      

 

СПРАВКА ЗА УСПЕХ и УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ЗАВЪРШЕН КЛАС

Необходим е оригинал или нотариално заверен препис на документа. Преводаческа агенция "Синтаксив" може да Ви съдейства за изваждането на нотариално заверено копие при нотариус. След това наш представител  ще входира за Апостил оригинала или нотариално завереното копие в НАЦИД. Срокът за поставяне на Апостил зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 3 работни дни. След като излезе от НАЦИД документът се превежда от заклет преводач. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.     

 

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ                                                                                     

Нужно е да се консултирате с институцията, която изисква документа, дали е необходима легализация на превода. Необходим е оригинал или нотариално заверен препис на документа. Преводаческа агенция "Синтаксив" може да Ви съдейства за изваждането на нотариално заверено копие при нотариус. Уверете се, че документът съдържа подпис на директора и на класния ръководител. Не трябва да има съкращения и поправки, като е нужно да има описание на системата за оценяване в България, посочвайки най-ниската и най-високата възможна оценка. Трябва да се приложи и ксерокопие на дипломата за предходното завъшено образование било то основно, средно или висше.  След това наш представител  ще входира за Апостил нотариално завереното копие на дипломата в НАЦИД заедно с оригинала за справка. Срокът за поставяне на Апостил зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 3 работни дни. След като излезе от НАЦИД документът се превежда от заклет преводач. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от  вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.                                                                        


 

Служебни бележки  

Уверения


 

БАНКОВО УДОСТОВЕРЕНИЕ                                                                                                               

Снабдете се с оригинал на документа, а след това заверете оригинала в БНБ посредством правоъгълен печат за чужбина. Донесете документа в нашия офис, за да бъде преведен от заклет преводач. След това преводът ще бъде входиран от наш представител в Консулски отдел на МВнР за Апостил и заверка на подписа на преводача. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.                                                                                   

                                                                 

СЪДЕБНО УДОСТОВЕРЕНИЕ                                                                                                                                                                                         

Необходим е оригинал или нотариално заверен препис на документа. Преводаческа агенция "Синтаксив" може да Ви съдейства за изваждането на нотариално заверено копие при нотариус. Уверете се, че документът съдържа дата, мокър печат и подпис на съдия/секретар заедно с име и фамилия от съответния Районен съд и го донесете в нашия офис. Докато документът се превежда от заклет преводач наш представител ще го входира за Апостил в МП. Срокът за поставяне на Апостил е 4 работни дни. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.                                                                                                                                               

 

УДОСТОВЕРЕНИЕ ОТ НАП                                                                                                               

Снабдете се с оригинал с правоъгълен печат за чужбина от НАП. Донесете документа  в нашия офис, за да бъде преведен от заклет преводач. След това преводът ще бъде входиран от наш представител в Консулски отдел на МВнР за Апостил и заверка на подписа на преводача. Срокът  тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.   

                                                                                                            

УДОСТОВЕРЕНИЕ ОТ КАТ                                                                                                                                                                 

Заверете удостоверението в Дирекция Полиция. Донесете документа  в нашия офис, за да бъде преведен от заклет преводач. След това преводът ще бъде входиран от наш представител в Консулски отдел на МВнР за Апостил и заверка на подписа на преводача. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.    

                                                                                                                                                                                                       

УДОСТОВЕРЕНИЕ ОТ НОИ                                                                                                                                                                            

Снабдете се с оригинал с правоъгълен печат за чужбина от НОИ. Донесете документа  в нашия офис, за да бъде преведен от заклет преводач. След това преводът ще бъде входиран от наш представител в Консулски отдел на МВнР за Апостил и заверка на подписа на преводача. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.         

                                                                                               

УДОСТОВЕРЕНИЕ ОТ АГЕНЦИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА                                                                                                                             

Снабдете се с оригинал с щемпел на Агенцията. Донесете документа  в нашия офис, за да бъде преведен от заклет преводач. След това преводът ще бъде входиран от наш представител в Консулски отдел на МВнР за Апостил и заверка на подписа на преводача. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.                                                                                                          

 

СЛУЖЕБНИ БЕЛЕЖКИ                                                                                                      

Необходим е оригинал или нотариално заверен препис на документа. Преводаческа агенция "Синтаксив" може да Ви съдейства за изваждането на нотариално заверено копие при нотариус. След това наш представител ще  входира за Апостил служебната бележка в МП. Срокът за поставяне на Апостил е 4 работни дни. По време на този период заклет преводач извършва превода. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.                                                                                                                                            

 

Други документи

 

НОТАРИАЛЕН АКТ                                                                                                                                       

Заверете нотариалния акт при нотариус, а след това го донесете в нашия офис за превод от заклет преводач. След това наш представител ще  входира за Апостил нотариалния акт в МП. Срокът за поставяне на Апостил е 4 работни дни. По време на този период заклет преводач извършва превода. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.                                                                                                               

                                                                                                                                  

БЕЛЕЖКА ЗА ДОХОД                                                                                                                          

Снабдете се с оригинал на документа с прилежащ правоъгълен печат за чужбина. В хипотезата на бележка за доходи, издадена от частна фирма, трябва да се сдобиете с нотариално заверено копие на оригинала. Преводаческа агенция "Синтаксив" може да Ви съдейства за изваждането на нотариално заверено копие при нотариус. След това наш представител ще  входира за Апостил служебната бележка в МП. Срокът за поставяне на Апостил е 4 работни дни. По време на този период заклет преводач извършва превода. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.                                                                                                                                                                                              

 

ПЪЛНОМОЩНО

Заверете пълномщното при нотариус, а след това го донесете в нашия офис за превод от заклет преводач. След това наш представител ще  входира за Апостил пълномощното в МП. Срокът за поставяне на Апостил е 4 работни дни. По време на този период заклет преводач извършва превода. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.   

                                                                                                                                                                                               

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДЕТЕ                                                                                                                            

Заверете декларацията при нотариус, а след това я донесете в нашия офис за превод от заклет преводач. Уверете се, че разполагате с имената на латиница по лична карта. След това наш представител ще  входира за Апостил пълномощното в МП. Срокът за поставяне на Апостил е 4 работни дни. По време на този период заклет преводач извършва превода. Финалната стъпка е документът да се входира за заверка на подписа на преводача в Консулски отдел на МВнР. Срокът тук зависи от вида на поръчката, а именно 1, 2 или 4 работни дни.